Thursday 4 February 2010

piparkūkas

Nu ko - laiks ppiparkūkām? Kurš teica, ka tās jātaisa un jāēd uz Ziemassvētkiem, he!

Tātad - mājas piparkūkas, tādas, kādas tās gatavoju es. Sastāvdaļu daudzums ir mulsinošs, bet lielākā daļa no tā visa ir garšvielas. Pašā pamatā tā ir smilšu mīkla, un kurš tad neprot to taisīt?!

vajadzēs*:
vaniļas pāksts (1/2) vai vaniļas cukurs, tiem, kam tas tīk labāk
pēc gaumes mazliet tumšo rumu/balzamu/amaretto... (20ml)
kardamons (4 nelobītie gab. vai tējkarote ar nelielu kaudzīti malts)
koriandrs (kādi 7-10 graudi)
melnie pipari (pēc izjūtas, kādi 10-15 graudi)
smaržīgie pipari (citi sauc par vircēm) (3-5 gab)
muskatrieksts (1/2 tjk.)
kanēlis (2 ē.k.)
krustnagliņas (15-20 gb, var arī vairāk, pat 30 gb)
svaigs vai malts ingvers (ar svaigu foršāk) (malts - 1 pamatīga tjk., svaigs - pirksta gals)
citrona un/vai laima miza (jo vairāk miziņas, jo vairāk jūt. tīri pēc izjūtas)
mandarīna un/vai apelsīna miza (tāpat kā citrona mizai. nevajag baidīties likt, ir forši, ja jūt)
kurkuma (zināms arī kā haridra) (1/3 - 1 tjk.)
(jebkuru no augstāk minētajām var izlaist, bet jo vairāk, jo niansētāka garša)
iesala ekstraksts (0,15 - 0.25L)
sviests (300-400gr)
milti (1,5 - 2kg)
sāls (šķipsna)
brūnais cukurs (ap 400g, vislabāk daļu parastā brūnā cukura un daļu nežāvētā brūnā niedru cukura)
soda/cepamais pulveris (šķipsna sodas vai puspaka cep.pulv.)
silts ūdens (1/2 - 1 glāze)

nesen atklāju, ka šur tur mīklai pieliek arī kakao - krāsai. neesmu mēģinājis.

gatavošana:
cietās garšvielas saberž pulverī (ja ir piesta - ideāli, ja nav - sadauziet ar gaļas āmuru) un sajauc ar tām, kas jau maltas (!izņemot haridra). miziņas smalki sasmalcina. ja svaigs ingvers - to arī smalki sarīvē vai sakapā.

katlā uzkarsē sviestu, iemaisa garšvielas(izņemot miziņas un haridru; vaniļas pāksti šķiet vajag izsutināt ūdenī un izņemt mīkstumu un to pašu ūdeni kā arī mīkstumu vēlāk pievienot katlā. ja lieto vaniļas cukuru, tad šī problēma atrisinās pati no sevis) un apvāra, lai garšvielas atverās. alkoholu arī liek sākumā, lai izvārās spirts un paliek tikai garša. pievieno iesala ekstraktu (kādu 1/3 burkas uz 1,5-2kg miltu, var mazāk, var vairāk), cukuru. pusglāzi ūdens. vāra kamēr paliek mazliet karamelīgs (tā doma ir lai nav pārāk savārīts, bet nav arī galīgi šķidrs). noņem no uguns,pievieno miziņas.

miltus samaisa ar haridru un sodu/cep.pulveri, sāls škipsnu. karsto masu mazliet padzesē un jauc iekšā maisot ar karoti. labi samaisa ar karoti, ja biezāks tad ar rokām un ļauj lēnām atdzist (pārvelk ar pārtikas plēvi vai vai ieliek slēgtā traukā un ietin dvielī... )

kad atdzisusi, sadala mazākos gabalos, ietin pārtikas plēvē un liek ledusskapī vai vēsā vietā ievilkties uz vismaz nedēļu, ideālā gadījumā uz mēnesi vai diviem. saka, ka piparkūku mīkla jātaisa jau rudenī. ja gadījums ir steidzams, tad var cept arī pēc 3-4 stundām...

gatavai mīklai var likt klāt smalki sadrupinātu Laimas "Rīga" šokolādi, mērklas zāvētās plūmes vai aprikozes, riekstus vai jebko citu, kas šķiet saderīgs...

viss. bilžu nav.

___
*visas sastāvdaļas ir aptuvenos daudzumos, jo savu ideālo kombināciju atlāj katrs pats. vadieties pēc sajūtas!

No comments:

Post a Comment