Friday 17 September 2010

mammas jaunā brūkleņu kūka

manas ģimenes sievietes ir nepārtrauktos virtuves iekarojumos. pat tik nemitīgos, ka es visos nespēju būt klāt un kur nu vēl tikt visu nogaršot.
tūlīt te pierakstīšu mamms diktētu recepti. ļoti sezonāla - jo brūklenes tirgū tagad pārdod ik uz stūra. un vakardien ciemojoties pie mamms - pie viena ķopša tiku arī es - viņa grib, lai es pati arī šo te recepti drīzumis pamēģinu. tā arī darīšu. tāpēc - droši - piesakās ciemos.




brūkleņkūka.


100 g cepumi
100 g sviests


400 g krējumsiers/biezpiens
75 g cukurs


100 g mandeles sasmalcinātas
2 ēd.k. karotes cukura
1/2 tējk. kanēlis


200 ml saldais krējums
1 pac. vaniļas cukurs
2 pac. putukrējuma biezinātājs


300 g brūklenes
100 ml jāņogu sula/grenadīnsīrups /vai cita skābenā
2 ēd.k. ciete


Cepumus [selgas klasika, piemēram] sasmalcina un izliek kūksformā, kurā izklāts cepampapīrs - jācep nebūs, bet nu lai ir labs pamats. Uzkarsē sviestu - tā, lai tas tā kā jau nedaudz brūninās un pārlej pāri cepumiem un pat nedaudz iemaisa - tā ir kā pirmā kārta kūkai.




Biezpienu vai filadelfijas sieru [vai maskarponi] samaisa ar cukuru un liek uz cepum+sviestkārtas. mamm bij' taisījusi ar biezpienu [kas ir arī ekonomiskāks variants, starp citu]un bija pat ļoti labi - man liekas, ka pat drīzāk jāizvēlas biezpiens, jā. to izberž caur sietiņu - pievieno cukuru un liek virsū uz cepumkārtas. un jau atkal liek darinājumu aukstupskapī. 


pa to laiku - saberž mandeles, nu vai sablenderē, lai nav veselas un karamelizē uz pannas kopā ar kanēli.
kad tas izdarīts - uzputo putukrējumu - kas liek cukuru - pieber arī vienu paciņu putukrējuma biezinātāju [nopērkams veikalos pie garšvielām - neslikta lieta, ja negribas, lai putukrējums ātri sakrītas un atsulojas].
jēkabs šņakarējas gar putukrējumu.
tad nu atkal ņem no aukstumskapja laukā kārtu kārtas un liek pa virsu grauzdēto mandeļu kārtu un putukrējumu. kārtējo reizi - liek atpakaļ aukstumskapī. 
miera nav. jādarbojas tālāk.
brūkleņu kārta. sulas daudzumu sadala uz pusēm. vienu pusi sajauc ar 2 ēdamkarotēm cietes - kad izšķaidījies - pielej katliņā arī to. otru pusi lej katliņā un pieber ogas - tās tur apvāra - un veidojas tāds kā ķīsels. to, protams, atdzesē. un kad vēss - liek virsū kūkai kā beidzamo kārtu.


nu un tad jau atkal tam visam vajadzētu iepazīties - respektīvi - liekam pēdējo reizi uz aukstuma nostāvēšanos. 


vislabāk jau šo taisīt iepriekšējā vakarā pirms ēšanas - bet nebūs arī slikti, ja no rīta taisīs un vakarā ēdīs.






ļoti, ļoti laba.

4 comments:

  1. garda bija gan. tikai mamma čakarējās visu vakaru..

    ReplyDelete
  2. laulības riņķis pirkstā, tātad.. tā neesi Tu! ha.

    ReplyDelete
  3. nu bet, skaidska'
    es taču kadram otrā pusē ..)

    ReplyDelete
  4. Uztaisiju. Izmantoju bruklenju zapti bez cukura. Nezinot ko nozimee "karamelizet" mandeles, pielikum klat uz pannas taam medu, bija garsigas. Bet skiet, ka pieliku par daudz tur kaneeli, jo kanelja garsa palika visilgak pec kukas eshana. Bet vispar kuuka bija loti laba. Taisiishu vel (bus ka izlietot mammas sutitas zaptes no laukiem:). Mana bernam shii tagad ir 2. miljaakaa kuuka (1. skudru puuznis.) Forsa recepte!

    ReplyDelete